FONup

Level Up-uj svoje znanje iz JavaScript-a

6. i 7. april
Fakultet organizacionih nauka

U subotu i nedelju, 6. i 7. aprila, održaće se projekat FONup, koji peti put za redom organizuje FON-ov centar za razvoj karijere.

Projekat FONup prvenstveno je namenjen svim studentima informacionih tehnologija, ali i onima koji žele nešto više da nauče o IT oblasti od vodećih stručnjaka. Iz godine u godinu, u skladu sa industrijom, projekat menja svoju temu, a ove godine biće više reči o najpopularnijem skriptnom jeziku na internetu – JavaScript-u. Najava projekta je simbolično počela postavljanjem presswall-a u hodniku fakulteta, na kome se nalazio ovogodišnji simbol projekta – avion, a citat It is possible to fly without motors, but not without knowledge and skills zainteresovao je i privukao veliki broj studenata koji su se slikali kod presswall-a za vreme trajanja kampanje.

Učesnici projekta će 6. aprila imati jedinstvenu priliku da prisustvuju panel diskusiji na temu „Zašto JavaScript?“, i od predstavnika vodećih IT kompanija na tržištu dobiju korisne savete i informacije, a moderator panela biće Uroš Šošević, asistent Fakulteta organizacionih nauka, koji je i sam odličan poznavalac i stručnjak iz ove oblasti. Nakon panela, kao i u nedelju, 7. aprila, biće održane radionice, a studenti će moći da se prijave za jedan od dva najpopularnija framework-a JavaScript-a – Angular i ReactJS. Svoje znanje i iskustvo iz Angular-a sa učesnicima projekta podeliće Miloš Maksimović, dok će radionicu iz ReactJS-a održati Uroš Nikolić.

Takođe, za sve koji su ljubitelji starih, dobrih, društvenih igrica, koje su jednostavne, ali žargonski rečeno „zarazne“, napravljena je igrica Fonovče, ne ljuti se, koja predstavlja modifikaciju igrice Čoveče ne ljuti se, s tim što na poljima nalaze „programerska“ uputsta, pa umesto – pomeri se jedno polje unapred, stoji – i++. Iako je kolokvijumska nedelja sve bliže, studenti Fakulteta organizacionih nauka pronašli su vremena za igricu, pa je već prvog dana promocije igrica odigrana preko 30 puta. Najbolje i najupornije
takmičare očekuju vredne nagrade.
Vidimo se 6. i 7. aprila na Fakultetu organizacionih nauka!

Učesnici

Miloš Maksimović

Miloš je Full-Stack Web Developer koji trenutno radi kao Senior Software Engineer u okviru Toptal-a. Završio je osnovne studije (smer: Informacioni sistemi i tehnologije) i master studije (smer: Softverski inženjering) na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Nakon 5 godina rada u domaćim outsourcing kompanijama, 2016-te je prešao na remote način rada. Od tada je radio je na mnoštvu projekata za klijente širom sveta. Neki od najvećih uključuju Outfront Media Inc (New York, US), Oxford Global (Oxford, UK) i Affinitas Gmbh (Berlin, Germany). Primarne tehnologije na koje se fokusira su Angular/TypeScript/SCSS na front-end-u i .NET/NodeJS na back-end-u, u paru sa jakom osnovom izgrađenom na strukturi podataka i SQL-u.


Uroš Nikolić

Senior Softver Inženjer, sa višegodišnjim iskustvom u arhitekturi i razvoju Front-end web aplikacija kao i kompleksnih distibuiranih Back-end sistema.
Trenutno radi u core timu healthcare i wellness kompanije Welltok Inc.
Strast za programiranjem i fokus usmerava najviše u pravcu Javascripta, kao i frameworka i tehnologija koje ga okružuju. Zagovornik remote rada, u slobodno vreme piše članke koje objavljuje na Medium-u i svom ličnom blogu cod34fun.com.


Mihailo Milojević

Mihailo je osnivač firme CodeIT koja se bavi razvojem inovativnih IT rešenja kao i startup-a 4LIKE. Svoju preduzetničku avanturu započeo je još tokom studija na FON-u gde je istovremeno bio i saradnik na katedri za Elektronsko poslovanje. Kroz rad na preko 100 različitih projekata za klijente širom sveta i startup-ova stekao je različita znanja i iskustva i iz JavaScript-a koja će podeliti sa vama!


Miljan Veljović

Dvadesettrogodišnji bivši student ETF-a, a sada JavaScript Developer u kompaniji Levi9. Tokom prethodne dve godine aktivno radi u Angular, JavaScript i Node.js tehnologijama. Voli sve što ima veze sa robotikom i IoT. Zaljubljenik u serije, sport i dobro pivo.


Marko Romandić

Marko je student završne godine Računarskog fakulteta i zaposlen je na poziciji Software developer-a u kompaniji msgNETCONOMY. Njegov fokus je trenutno JavaScript, što ujedno spada i u njegovu užu specjalnost, pored Jave. Trudi se da prati IT i trendove poslovanja , a neretko je uključen u razvoj manjih start up-ova i učesnik na hakatonima.


Uroš Šošević

Uroš Šošević je asistent pri Katedri za informacione tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, gde trenutno radi doktorsku disertaciju iz oblasti biometrijskih tehnologija. Pored toga, jedan je od osnivača firme ProudSourceIT (proudsourceit.com) i inovativne startup kompanije Blinking (blinking.id). Uroševe oblasti interesovanja su pored informacionih tehnologija – edukacija i tehnološki startapi. Kroz predmete Mobilno računarstvo, Multimediji i Računarske mreže i telekomunikacije, trudi se da studentima prenese iskustva stečena tokom više od 13 godina aktivnosti u IT industriji.

Pokrovitelj