FONup

Na Fakultetu organizacionih nauka, 7. i 8. decembra održaće se projekat FONup.

Ovaj projekat namenjen je svim studentima informacionih tehnologija, onima koji su radoznali i uvek voljni da čuju aktuelne teme iz IT oblasti.

Promotivna kampanja ovogodišnjeg FONup-a počela je postavljenjanjem velikog panoa, sa praznim prostorom za lepljenje sličica u holu Fakulteta organizacionih nauka. Studenti su imali zadatak da pronađu sličice na samom fakultetu, prate korake koji su bili putokazi do samog panoa, zalepe sličicu i učestvuju u nagradnoj igri na našem Instagram profilu. One učesnike sa najviše sakupljenih poleđina sličica očekuju vredne nagrade, jer su ujedno oni bili i najzaslužniji za popunjavanje ovog albuma i otkrivanje o kom projektu je reč.

 

Kako IT industrija neprekidno raste i razvija se, tako i FONov centar prati taj razvoj. Ove godine biće više reči o Data Science-u, a naš cilj je da studentima pokažemo da ova oblast nije samo budućnost, već da im, uz pomoć vodećih stručnjaka, približimo široku primenu biznis analitike, veštačke inteligencije, mašinskog učenja, kao i interneta inteligentnih uređaja.

 

Učesnici projekta imaće priliku da 7. decembra prisustvuju panel diskusiji na temu  “Kako plivati u moru podataka? ” , i na taj način dobiju korisne informacije i savete.
Nakon panela biće svima jasnije šta je to zapravo Data Science, zašto je aktuelno, kako utiče na IT industriju, menadžment, kao i  koje su specifičnosti svake oblasti i zanimanja iz aspekata naših učesnika.

Moderator panela biće Vladan Devedžić, profesor Fakulteta organizacionih nauka na katedri za softversko inženjerstvo. Učesnici panela su: Valentina Đorđević, Bojan Zlatković, Marko Grujić i Jovan Stojanović

Nakon panela, kao i u nedelju, 8. decembra, biće održane radionice na temu biznis analitike i mašinskog učenja. Na radionicama koje će voditi Miloš Bijanić, koji radi kao programer za mašinsko učenje u kompaniji Saga, polaznici će se upoznati sa programskim jezikom Python kao alatom za analizu podataka, stvaranje vizuelizacija i korišćenjem algoritma mašinskog učenja. Takođe polaznici će biti upoznati sa:

 

  • -Pandas i Numpy bibliotekama za analizu podataka
  • -Seaborn i Matplotlib biblioteke za vizualizaciju podataka
  • -SciKit-Learn kao biblioteka za izgradnju modela mašinskoh učenja
  • -Način kako da se evaluiraju rezultati modela

Drugu radionicu vodiće Nikola Vukobrat, osnivač startup kompanije Nncord, koji će studente uvesti u programski jezik Python, a zatim će studenti biti spremni da vide i kako sve to funkcioniče u vidu razvoja tri praktična rada:

 

I  projekat iz klasičnog Machine Learning-a

II projekat iz Computer Vision-a

III projekat iz Natural Language Processing-a

Vidimo se na Fakultetu organizacionih nauka, 7. i 8. decembra!

Panel

Vladan Devedžić

moderator

Profesor Softverskog Inženjerstva na FON-u. Pored FON-a, u prošlosti je bio predavač na nekoliko IT kurseva na ETF-u kao i na Vojnoj Akademiji.
Njegov dugoročni profesionalni cilj je približiti ideje iz širokih oblasti inteligentnih sistema i softverskog inženjerstva. Pored toga, on je osnivač i član borda “GOOD OLD AI” research network-a.


Valentina Đorđević

biznis analitika

Strastveni i entuzijastični data scientist. Glavna polja istraživanja na koje se ona fokusira su analiza vremenskih serija i tehnika otkrivanja anomalija.
Ona radi na različitim Data science problemima koji su iz različitih biznis oblasti, od telekomunikacija do prodaje, finansija i bankarstva u okviru kojeg se bavi predviđanjem, prediktivnim održavanjem, otkrivanjem anomalija, generisanjem i ocenjivanjem lead-ova.


Bojan Zlatković

mašinsko učenje

Završio fiziku na Beogradskom univerzitetu nakon čega je doktorirao na Institutu za fiziku, Zemun.
U toku doktorskih studija usavršavao se na Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA.
Od 2018. godine počinje da se bavi Data science-om u kompaniji Trizma, gde se bavi predikcijom obima posla (work load prediction) i prediktivnim održavanjem (predictive maintenance). Prelazi u Telesign 2019. godine gde se bavi detekcijom prevara (fraud detection) u telco industriji.


Marko Grujić

IoT

Kreator jedne od najvećih Internet Of Things (IoT) mreža u Srbiji koja broji preko 30.000 uređaja, trenutno je zaposlen u kompaniji Cool Beer na poziciji Head of IT. Njegova karijera je posvećena prepoznavanju i rešavanju realnih problema rashladne industrije, razvoju hardvera i softvera za hardver, kao i razvoju softvera za analizu i obradu podataka koji pre svega pomažu ljudima u kompanijama koji olakšavaju svakodnevno održavanje sistema hlađenja.
Markovi izazovi podrazumevaju rešavanje industrijskih i svakodnevnih problema uz pomoć Digitalizacije i IoT Sistema. Kreator je uređaja i sistema Cooler Manager G3 (koji broji preko 15.000 uređaja), zatim Remote CO2 atmosphere monitoring, Smart IoT VIDI Cooler (koji broji preko 10.000 uređaja) i dosta drugih.


Jovan Stojanović

AI

Tehnički preduzetnik sa 12 godina iskustva. Osnivač je 6 AI zajednica na Balkanu. Član je City AI-a vodeće svetske AI zajednice koja se prostire na preko 80 gradova.
Osnivač je Wonderland Al Summit-a, Agronomio Al i EloonAl. U slobodno vreme voli da stane u ring, navuče rukavice i boksuje. Nakon napornog treninga ruke odmara slikajući.


Radionice

Nikola Vukobrat

Nncord

Preduzetnik i programer u oblasti veštačke inteligencije.
Osnivač je startup kompanije pod imenom Nncord, ali i student master studijskog programa Data Science na Univerzitetu Singidunum.

Nikolina područja interesovanja su preduzetništvo, obrazovanje, konsalting, razvoj proizvoda i poslovanja, veštačka inteligencija, nauka, softversko inženjersvo, biometrija i bezbednost. Nosilac je diplome Univerziteta Sinergija, Bosna i Hercegovina, ali i Visoke škole elektrotehnike i računarstva u Beogradu.
Pre Nncord-am radio je kao softverski inženjer za razne startup korporacije,ali i kao Deep learning researcher i programer za američke i francuske startapove.


Miloš Bijanić

SAGA

Master student FON-ETF-a na smeru: Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji.
Radi kao programer za mašinsko učenje u kompaniji Saga više od godinu dana, i od jula 2018. godine postaje deo Accountanimity koji se bavi prebrojivom anonimnošću, na čemu aktivno radi razvoj aplikacije i dan danas.Interesovanja su usmerena prema tehnološkim inovacijama, astronomiji i voli da se bavi sportom.Smatra da je FON-ov centar za razvoj karijere izvrsan spoj ideja i ljudi, čiji je član sa ponosom bio.