Aktivan Student

Aktivan student je projekat koji je osnovan 2016. godine,  u organizaciji „FON-ovog centra za razvoj karijere”.

Aktivan student je fokusiran na studenta kao pojedinca, a osnovni cilj je edukovanje studenata i približavanje svih mogućnosti koje im studiranje nudi. Ovogodišnja tema projekta je „Studentski aktivizam“, a sam projekat obuhvata tri celine:

  1. Panel – Studentske organizacije iz prve ruke, u kojoj će čak 9 organizacija detaljnije govoriti o svom radu, projektima, ciljevima i misiji.
  2. Panel diskusija „Isplati li se biti aktivan?“ u kojoj će biti suprotstavljeni „dobri studenti“ i „studenti aktivisti“, a neustrašivi sudija biće HR kompanije… Učesnici projekta imaće jedinstvenu priliku da iz prve ruke čuju iskustva studenata koji su tokom studiranja ostvarili dobar prosek, kao i onih koji su pored učenja, bili članovi studentskih organizacija i dobrovoljno volontirali, a potom će HR izneti svoje mišljenje i dati korisne savete o studentskom aktivizmu.
  3. Sajam studentskog aktivizma – startup-ova i studentskih organizacija, gde će, pored predstavnika organizacija, studenti FON-a koji su osnovali svoje startup-ove odgovarati na sva pitanja učesnika i podeliti svoje iskustvo, od ideje do realizacije. Samo neki od startup-ova koji će se predstaviti na projektu su YoloBook, Balloonera, PetGuards, Pista Fashion

Paneli će se održavati u amfiteatru B103, a sajam startup-ova održaće se u čitaonici fakulteta.

Pozivamo sve studente koji žele da prošire svoje vidike sjajnim mogućnostima koje FON pruža, kao i one koji žele da iz prve ruke čuju iskustva i savete svojih iskusnijih kolega, da se AKTIVIRAJU i pridruže nam se 7. oktobra na Fakultetu organizacionih nauka.

Prijave za učešće na projektu otvaraju se 29. septembra, a više informacija o projektu biće naknadno objavljeno. Zaokruži 7.10. u svom kalendaru i ne dopusti da ti studiranje prođe samo u učenju i spremanju ispita! #UključiSe  i prijavi se, mi te čekamo!

Agenda

ORGANIZACIJE

Savez studenata FON-a

Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka je udruženje koje postoji već 27 godina. Rad Saveza usmeren je na realizaciju inicijativa članova i realizaciju projekata, kako na nivou fakulteta, tako i na nivou celokupnog Beogradskog univerziteta. Svake godine tradicionalno organizuje 4 projekta, a to su Konferencija studenata organizacionih nauka, Dani prakse, SportBizz i Kursevi stranih jezika. Savez trenutno broji 51 člana koji naporno rade da održe Savez jednom od najbolje ocenjenih članica Saveza studenata Beograda i Saveza studenata Srbije. Pronađite svoje mesto na fakultetu, jer studiranje nije samo broj položenih ispita! Predstavnik na panelu – Bojana Pejčić – Predsednik organizacije

Unija studenata FON-a

Unija studenata FON-a osnovana je 2016. godine, sa ciljem da podigne svest o studentskim pravima, utiče na bolju informisanost i poboljša kvalitet studiranja studenata Fakulteta organizacionih nauka.
Kroz projekte koje Unija studenata FON-a organizuje, podstiče kolegijalnost, timski rad i duh, kao i zajedništvo među studentima i studentskim organizacijama. Osim toga, Unija ohrabruje studente da budu humani  i šire društveno odgovornu svest.
Kao najmlađa organizacija na Fakultetu, Unija studenata FON-a iza sebe ima značajan broj uspešno realizovanih projekata – FON QUIZ, USF Gaming Fair, Humanitarni sportski turnir, Humanitarno Stand Up veče i Yard Sale.
Pored projekata koji su edukativnog, humanitarnog, ali i zabavnog karaktera, Unija studenata FON-a organizuje pripreme za kolokvijumske nedelje i program mentorstva za studente prve godine.
Trenutno organizacija broji 50 aktivnih i 15 alumni članova.
„Naši ciljevi su zajednički!” kao slogan i crvena boja su dve najčešće asocijacije na ovu organizaciju.

ESTIEM

ESTIEM LG Beograd predstavlja lokalnu grupu Evropskog udruženja studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta koje danas broji 82 lokalne grupe u 32 zemlje Evrope. Lokalna grupa Beograd osnovana je 2005. godine, a 2007. na polugodišnjoj skupštini organizacije u Bremenu stekla je status punopravnog člana. Za 12 godina postojanja članovi oraganizacije ESTIEM LG Beograd razvili su preko 15 inicijativa. ESTIEM LG Begrad na godišnjem nivou organizuje 8 internih projekata namenjenih svojim članovima, najmanje 3 internacionalna projekta godišnje čiji su učesnici članovi ESTIEM mreže iz cele Evrope i 4 velika lokalna projekta namenjena studentima Beogradskog univerziteta i to su Case Study Show, Akademija Modernog Menadžmenta, Budi Coolturan i Dani Sporta. ESTIEM LG Beograd je najveća studentska organizacija na Fakutetu organizacionih nauka i broji oko 150 članova.


AIESEC

O organizaciji:
Internacionalna studentska organizacija AIESEC okuplja mlade ljude širom sveta i omogućuje im da razviju svoj liderski potencijal kroz volontersko i stručno iskustvo u inostranstvu, kao i kroz uključivanje u nacionalne projekte.
Godina nastanka
AIESEC 1948. AIESEC na FONu 1973.
Projekti
Volonterske/stručne prakse u inostranstvu – Global Volunteer, Global Entrepreneur, Global Talent. Globalna Škola Preduzetništva. Open IT. Interne lokalne, nacionalne i internacionalne konferencije
Poruka za delegate:
Najveća studentska organizacija na svetu već 45 godina na FON-u kreira lidere tako što se fokusira da svaku mladu osobu razvije u najbolju moguću verziju sebe. Vidimo se uskoro na projektu Aktivan Student!

Debatni Klub FON

,, Želiš da naučiš kako prodreti u suštinu gotovo svake teme i obrazložiti zašto je to tačno? Kroz učenje veštine debatovanja, imaš mogućnost da naučiš logičku argumentaciju stavova na najaktuelnije svetske teme. Tvoje je samo da budeš radoznao! “

FONIS

Udruženje studenata informatike FONIS je organizacija koja je već 18 godina posvećena razvijanju znanja svojih članova iz različitih oblasti IT-a. FONIS u toku godine organizuje edukativne, takmičarske i humanitarne događaje na nivou FON-a, ali i na nivou celog Beograda.
Godina nastanka: 2000.
Broj članova: 120.
Projekti: Studenti studentima – S2S, FON Hakaton, Hakaton za srednjoškolce, Interne radionice i hakatoni.

Case Study Club

Case Study Club je studentska menadžment konsalting organizacija, čiji je glavni fokus unapređenje znanja i iskustava članova, rešavanjem poslovnih studija slučaja, kao i kreiranje mladih lidera u sferi biznisa. Organizacija je počela sa radom davnih 2000-tih godina, a zvanično je osnovana 2013. godine. Pored brojnih uspešnih rezultata na svetskim takmičenjima, članove CSC-a odlikuje stalna želja za napretkom i usavršavanjem, požrtvovanost i timski duh.
Glavni projekti: BBICC, Case Study Workshops, Local Case Competitions, High School Case Competition.
Godina osnivanja: 2013.
Broj članova: 102.


Panel

Vanja Popov

Vanja Popov, dvadesetrogodišnja studentkinja Fakulteta organizacionih nauka, može da se pohvali bogatim iskustvom, takmičenjima, veštinama i nagradama koje je stekla tokom svog studiranja.
Već tokom srednje škole pokazala je interesovanje za dodatnim usavršavanjem i sticanjem znanja van granica naše zemlje dobivši prestižnu stipendiju američke vlade, te je provela III godinu srednje škole u američkoj školi u Minesoti.
Upisavši Fakultet organizacionih nauka postaje član Case Study Club-a i od tada kreće da ređa brojne uspehe.
Nakon treće godine studija dobila je još jednu stipendiju američke vlade da pohađa uspešnu letnju školu biznisa koju je osnovao Lee lacossa, nekadašnji direktor „Forda“ i „Chrtsler“-a. Dva meseca je živela u Pensilvaniji i tada je radila na projektu srpske preduzetničke kopanije „Strawberry energy“.
Od 2015. do 2017. godine učestvovala je na Belgrade Business International Case Competition – BBICC i osim volonterskih poslova, može se pohvaliti i radom na različitim projektima.
Sav ovaj rad morao je rezultirati brojnim nagradama.
Osvojila je drugo mesto u Porotorožu 2015. godine na regionalnom takmičenju u rešavanju studije slučaja,podstaknuta je i Fondacijom dr Zoran Đinđić, a ove godine pobedila je u timu na svetskom takmičenju budućih lidera u Londonu.
Osim interesovanja za biznis i održivi razvoj, Vanja se u okviru “SEE ICT – StartIt ” usavršava i u oblasti digitalne transformacije.

Vuk Obućina

Vuk Obućina je master inženjer organizacionih nauka. Završio je osnovne i master studije na FONu, u roku, sa prosekom na master studijama 10.0.
Tokom studija bio je član studentske organizacije Estiem LG Beograd. Vukov radu u Estiem-u obeležili su projekti Budi Coolturan, na kom je bio tim lider za odnose sa učesnicima, kao i CaseStudyShow na kom je bio lider tima za kreativna idejna rešanja.
Već četraneast godina se uspešno amaterski bavi glumom i pozorištem.
Trenutno zaposlen u marketingu kompanije Vip mobile na poziciji Customer Experience Management Expert-a.


Uroš Jeremić

Na Panelu “Isplati li se biti aktivan?” jedan od studenata sa impresivnim prosekom, čak 9.4, jeste Uroš Jeremić, koji će podeliti svoja iskustva i savete, i otkriti pogodnosti i privilegije koje mu je ovakvo studiranje omogućilo. Uroš je student koji je svojim radom osigurao sebi mesto na katedri za predmete Upravljačkih sistema i Informacionih sistema FON-a. Takođe, pružena mu je mogućnost rada i u KK Crvena Zvezda i Omega Business Development.


Tijana Stamenković

“Visokoprosečnim” studentima će se “suprotstaviti” studenti aktivisti, koji će približiti značaj članstva i rada u studentskim organizacijama. Jedna od njih je i Tijana Stamenković, studentkinja koja je već na prvoj godini studija pobedila na Case Study Show-u za kompaniju Devana, gde je tada dobila i praksu. Narednih godina se, između ostalog, posvetila pokretanju startup-ova, od kojih je najpoznatiji YoloBook.

Igor Radulović

Moderator panela biće Igor Radulović, osnivač projekta Aktivan student, koji je u septembru uspešno odbranio završni rad na temu “Studentski aktivizam”.

Naši prijatelji su odložili letovanje jer nisu imali kome da ostave svog ljubimca. Taj događaj nas je inspirisao da pokrenemo PetGuards. Svako odvajanje od vlasnika predstavlja stres za ljubimca, a mi želimo da tu odvojenost učinimo što bezbolnijom kako za ljubimca tako i za vlasnika.PetGuards čuvari su ljubitelji i poznavaoci kućnih ljubimaca, ljudi sa iskustvom i sposobnošću da prepoznaju i reaguju na sve one male signale koje nam naši ljubimci šalju.
Pod budnim okom naših čuvara, Vaši ljubimci će biti potpuno sigurni, a sve njihove potrebe, uključujući i one najsitnije, biće zadovoljene. Konačno, možete bezbrižno uživati u putovanjima, odmorima i izlascima znajući da je vaš ljubimac sa nekim ko ga voli i brine o njemu gotovo podjednako dobro kao Vi.
Planiranje je krenulo u avgustu 2017, a sa radom smo počeli u februaru 2018.
Sve je bukvalno rađeno od nule, a neke od stvari su:
izrada internet stranice
uspostavljanje infrastrukture u firmi kako bismo dobijali podatke o lageru i šta se prodalo u fizičkim radnjama
skraćivanje vremena od trenutka kada stigne roba u Srbiju do trenutka kada se nađe na internet stranici
rad na društvenim mrežama (pre svega Instagrama)
Najveći izazovi:
promeniti verovanje da roba nije original, što je u Srbiji veoma teško, s obzirom da postoji dosta “fake” robe
prilagođavanje postojećeg informacionog sistema internet stranici
organizovanje slikanja (ovo se odnosi na slike za instagram, glavne (Cover) slike za sajt, kao i slike za robu na internet sajtu)
Brojevi:
Prva prodaja se dogodila 17.08.2018
Trenutni broj prodaja 11
Zajedno radimo nas dvojica (Miloš i ja), a pored toga je ukljuceno jos 8 osoba u proces
Prosečna vrednost prodaje je 13000 dinara

InCentar je hab koji kroz svoje usluge i ekspertizu pruža podršku preduzetnicima, startapovima i svim entuzijastima koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Izdvajamo se funkcionalnom lokacijom u centru grada, kvalitetom usluga, radnom atmosferom i prijatnim ambijentom. Naš tim je skup iskusnih pojedinaca koji će zajedno sa vama raditi na ostvarenju vaših preduzetničkih poduhvata.
Misija: Razvoj preduzetništva i profesionalni razvoj pojedinaca, organizacija i neformalnih grupa kroz inovativne programe, sticanja znanja i veština, stvaranje međusektorskih partnerstava, jedinstveni zajednički radni prostor i podršku.

U vreme kada gotovo svi pravimo i čuvamo fotografije na mobilnim telefonima, tim sačinjen od studenata i diplomaca Fakulteta organizacionih nauka startapa YoloBook došao je na ideju da ljudima omogući izrađivanje albuma sa fotografijama – i to tako što im omogućava da preko aplikacije odaberu 48 svojih fotografija sa telefona, računara ili sa društvenih mreža, izaberu korice za album i dobiju ga dostavom na svoju adresu.
Ovaj startap je za samo 8 meseci, uspeo da proda preko 14.000 albuma i zabeleži preko 30.000 preuzimanja aplikacije, na teritoriji Srbije i, od nedavno, Bosne i Hercegovine, dok se do kraja godine planira započinjanje poslovanja na teritoriji Hrvatske.
YoloBook je danas startap sa svojim proizvodnim prostorom, kancelarijama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji kontinuirano radi na proširenju portfolija proizvoda, poboljšanjima web i mobilne aplikacije, ali i proširenju tima.

Domaći odgovor Uberu lansiran je u Beogradu i uz pomoć profesionalnih vozača i prepoznatljivih automobila nudi i do 50% niže cene prevoza u odnosu na taksiste, kao i plaćanje unutar aplikacije, što ga čini i prvom domaćom aplikacijom koja omogućava i korišćenje PayPala.

CAR:GO za razliku od svih servisa trenutno prisutnih u Srbiji ne sarađuje sa taksistima, već poput Ubera i Lyfta, ima svoje vozače i fokusiran je na pružanje kvalitetne i povoljne usluge. Pokretači ovog servisa su dva Beograđanina, Marko koji trenutno živi u Vašingtonu i svojevremeno je i radio za Uber, i Vuk, koji je u domaćoj startap zajednici poznat i kao izvršni direktor srspke asocijacije privatnog kapitala (SPEA).

Platforma kadrovi.rs vam pomaže da pronađete pravi posao za sebe, i to onda kada vama odgovara da radite. Ona predstavlja centralizovanu bazu omladinskih zadruga sa njihovim poslovima u realnom vremenu. S obzirom da se informacije o svim poslovima većeg broja omladinskih zadruga nalaze na jednom mestu, više nije potrebno ići od jedne do druge zadruge i čekati na posao. Sve što sada trebate da uradite jeste da izaberete kategoriju posla koju želite da radite, a mi ćemo vas obavestiti kada neka omladinska zadruga objavi takav posao.
Naš tim trenutno čine Nikola Mijušković – student ETF-a, Stefan Lapčević i Andrej Popadić – studenti FON-a. Naša najveća inspiracija jesu svi mladi ljudi koji žele da preuzmu život u svoje ruke, steknu sigurnost i samostalnost, a koji su dovoljno vredni i snažni da sami ostvare svoje ciljeve umesto da to neko drugi radi za njih. Mi želimo da takvim ljudima ubrzamo put do uspeha.
Iako je ideja nastala sasvim spontano uz ćaskanje u kafiću, nakon pobede glasovima publike na Generatoru Fluo shvatili smo da je razlog zbog kojeg smo naišli na tako dobru reakciju taj što je ova platforma više od rešenja za brzo pronalaženje posla – ona predstavlja mesto gde mladi ljudi daju više nego što se od njih očekuje, razvijaju svoje veštine i radne navike i postaju ljudi kakvi su svetu potrebni – vredni ljudi koji su svesni da će ih do uspeha dovesti samo sopstveno zalaganje i stalno grabljenje unapred.

Pokrovitelj